Den smarta telefonens framtid

Är mobilerna, de smarta telefonerna snart endast ett minne blott? Det är dem om en får tro den senaste rapporten från en stor undersökning som sammanställt konsumenters önskningar.

mobil, stjärnaTidigare har vi behandlat ämnet; hur smarta telefoner är bra för mycket men att vi kanske förlitar oss lite väl mycket på dessa små underfundiga apparater nuförtiden. Om hur de gamla grekerna kanske skulle skratta eller förskräckas om de visste hur lata och glömska vi blivit genom att ha i princip allt minne i en extern hårddisk som en mobiltelefon – med bilder, all fakta du kan tänka dig, hela lagböcker, all världens klipp och filmer samt alla kontakter och vänner.

En elektronisk assistent utan knappar och skärm

Men kanske är det så att smarta telefoner, inom en snar framtid, själva är ett minne blott. För nu spås vi i stället använda en bärbar elektronisk assistent, i alla fall om en får tro denna nyhet. Det är bolaget Ericsson som sammanställt massor av konsumenters åsikter och drömscenarier när det kommer till teknik och trender. När man tänker på det är det dessutom ganska logiskt, en smarttelefon i handen är inte alltid så värst praktiskt. Det är väldigt opraktiskt när en kör ett fordon samtidigt som skärmar ofta kan vara lättskadade och svåra att se på. I framtiden tror många konsumenter i stället att man kommer att ha en sorts elektronisk assistent som man kan tala till i stället för att knappa på. Dessutom tror många att artificiell intelligens blir allt mer efterfrågat, så att ens egen apparat kan vara ens läkare, lärare eller rådgivare i ekonomiska frågor också. Men vem vet, det hela ligger i framtiden. Det som är säkert är i alla fall att företag världen över är intresserade av vad konsumenterna tycker, och konsumenterna har en stor möjlighet att påverka genom att bland annat delta i undersökningar samt skriva direkt på företags sidor via sociala medier. Just Ericsson Consumer Lab har sammanställt flera olika undersökningar om konsumenters önskningar och har i sin trendrapport dessa:

  • Nätverk som livsstil – möjliggör delningsekonomi, kollektiv intelligens
  • Streaming från födseln – ungdomar tittar allt mer på Youtube
  • Hus med sensorer – kollar själva upp elfel, vattenskador och byggfel
  • Sensorer i kroppen – prover och mätningar via nätet
  • Hackattacker ökar – allting hackas